Αισθητηριακή Ολοκλήρωση | ΔΡΑΣΗ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ στον Κορυδαλλό

 
Η Αισθητηριακή Ολοκλήρωση είναι μια πολύ σημαντική θεωρία και θεραπευτική προσέγγιση η οποία άρχισε να αναπτύσσεται τη δεκαετία του 1970 στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής από την εργοθεραπεύτρια και σχολική ψυχολόγο Dr Anna Jean Ayres

Αισθητηριακή Ολοκλήρωση ονομάζεται η νευρολογική διαδικασία κατά την οποία ο εγκέφαλος μας καταγράφει, οργανώνει και ερμηνεύει τις αισθητηριακές πληροφορίες που προέρχονται από το σώμα μας και το περιβάλλον γύρω μας, με σκοπό την λειτουργική ανταπόκριση στις εκάστοτε συνθήκες. Πιο συγκεκριμένα, η θεωρία της Αισθητηριακής Ολοκλήρωσης αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο κάθε εγκέφαλος επεξεργάζεται και ανταποκρίνεται στις πολύπλοκες εισερχόμενες αισθητηριακές πληροφορίες από τα αισθητηριακά συστήματα της όρασης, της ακοής, της αφής, της ισορροπίας, της θέσης και της κίνησης του σώματος αλλά και της γεύσης και της όσφρησης.

Οι δυσλειτουργίες-διαταραχές της Αισθητηριακής Ολοκλήρωσης (Sensory integration dysfunction ή Sensory processing disorder έχουν σαν αποτέλεσμα μια σειρά από δυσκολίες σε διάφορους τομείς της καθημερινότητας των παιδιών. Οι δυσκολίες αυτές μπορεί να είναι:

  • Πολύ υψηλό ή πολύ χαμηλό επίπεδο δραστηριοποίησης-εγρήγορσης (υπερκινητικότητα και έντονη αντίδραση σε ερεθίσματα ή αντίθετα πολύ αργοί ρυθμοί και χαμηλή ανταπόκριση σε ερεθίσματα)
  • Ελλείμματα στη συγκέντρωση της προσοχής
  • Υπερευαισθησία σε ερεθίσματα αφής, ήχων, φωτός, κίνησης, αιώρησης κ.α.
  • Δυσκολίες στον κινητικό συντονισμό, αδεξιότητα, δυσπραξία, φτωχή ισορροπία κ.α.
  • Δυσκολίες στη λεπτή κίνησης
  • Αδυναμίες στην οπτική επεξεργασία και αντιληπτικότητα
  • Αυξημένες αντιδράσεις ή έντονα επιλεκτικές συμπεριφορές στο ντύσιμο, το φαγητό, την προσωπική φροντίδα και άλλες δραστηριότητες καθημερινής ζωής.

Οι θεραπευτές του κέντρου Δράση & Επικοινωνία στον Κορυδαλλό, που εφαρμόζουν την προσέγγιση της Αισθητηριακής Ολοκλήρωσης, έχουν λάβει την ανάλογη εκπαίδευση από αρμόδιους εκπαιδευτικούς φορείς και είναι σε θέση να χρησιμοποιούν τον ανάλογο εξοπλισμό και να ακολουθούν τις κατάλληλες αξιολογητικές και θεραπευτικές διαδικασίες.

Απώτερος σκοπός των προγραμμάτων της Αισθητηριακής Ολοκλήρωσης του κέντρου, είναι η βελτίωση όλων των αισθητηριακών στοιχείων των παιδιών και η εξάλειψη αδυναμιών όπως αυτές που αναφέρθηκαν παραπάνω.
 
 
 
 

Επικοινωνία

 

Λογοθεραπεία - Εργοθεραπεία | ΔΡΑΣΗ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

 
Τηλέφωνο 2104946410